[SOAL/JAWAB] Pisang Terasa Senak, Apakah Permasalahanya?


Gambar hiasan yang berlebihan

MASALAH saya ialah kepala kemaluan saya asyik basah dan bila diperhatikan terdapat cecair putih seakan warna susu pekat. Kepala kemaluan juga terasa senak apabila bergesel dengan boxer dan ada kalanya terasa ngilu.

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya cuba untuk tidur bogel pada malam hari tetapi tiada sebarang perubahan. Adakah ini masalah serius atau sekadar perubahan hormon?

Syam, 
Alor Setar, Kedah. 

Nampaknya anda mengalami jangkitan anggota kelamin daripada maklumat yang anda jelaskan. Anda berkemungkinan mengalami jangkitan 'kendida' atau 'yis' iaitu jangkitan kulat. Jika anda sudah berkahwin, kemungkinan anda terkena jangkitan kulat itu daripada pasangan anda.

Kebetulan, wanita mudah terkena jangkitan 'yis' kerana anggota kelamin berdekatan lubang najis dan kencing yang mana kedua-dua tempat itu tempat penginapan kulat. Jika anda belum berkahwin, jangkitan itu berlaku kerana terdedah kepada kulat itu secara kontaminasi (kekotoran). 

Mustahak untuk anda menjalani pemeriksaan doktor daripada mendiamkan diri atau melakukan perkara bukan-bukan seperti tidur bogel dan lain-lain. Ini semua tidak akan membantu mengurangkan rasa senak atau sakit anggota kelamin anda. Masalah yang anda hadapi itu tiada kena mengena dengan perubahan hormon. Dapatkan pemeriksaan dan rawatan doktor secepat mungkin. Pasangan anda juga perlu diberi rawatan jika apa yang anda alami itu benar-benar jangkitan 'yis'

(Pakar Sakit Tuan, Dr Ismail Thamby)

[SOAL/JAWAB] Pisang Terasa Senak, Apakah Permasalahanya? [SOAL/JAWAB] Pisang Terasa Senak, Apakah Permasalahanya? Reviewed by Unknown on Friday, February 15, 2013 Rating: 5

No comments