Apa Istimewanya Pokok Ténéré Hingga Diabadikan Dalam Muzium?L'Arbre du Ténéré, yang dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Pokok Ténéré, adalah akasia bersendirian yang pernah dianggap pokok yang paling terpencil di Bumi - satu-satunya selama lebih 400 tahun. Berdiri  di Gurun Sahara, ia pernah menjadi sebahagian daripada hutan yang subur dan berpenduduk, tetapi nasib berubah dan pokok-pokok lain yang hilang, ia berdiri bersendirian di padang pasir tandus, 120 batu dari mana-mana pokok yang lain, satu mercu tanda terpencil untuk laluan pedagang melalui rantau Sahara di timur laut Niger Ténéré selama beratus-ratus tahun. 

Pokok itu begitu terkenal bahawa ia dan Arbre Perdu atau 'Lost Tree'  ke utara adalah pokok hanya akan ditunjukkan di atas peta pada skala 1:4,000,000.

Pokok ini terselamat selama beratus-ratus tahun desertification, sehingga satu hari pada tahun 1973, seorang pemandu lori mabuk melanggar pokok ini.

Rantau Tenere sebelum menjadi padang pasir. Semasa tempoh Carboniferous prasejarah ia adalah lantai laut dan kemudian hutan tropika. Dinosaur berkeliaran rantau ini dan ia pernah menjadi alasan memburu reptilia buaya seperti digelar SuperCroc. Tenere telah didiami oleh manusia moden lama dahulu dalam tempoh tempoh Paleolitik kira-kira 60,000 tahun yang lalu. 

Mereka memburu binatang liar dan meninggalkan bukti kehadiran mereka dalam bentuk alat batu. Semasa tempoh Neolitik kira-kira 10,000 tahun yang lalu, pemburu purba mencipta ukiran batu dan lukisan yang masih boleh ditemui di seluruh rantau ini.

Tree of Ténéré in 1939

Tree of Ténéré in 1967

Tree of Ténéré in 1973 selepas di langgar oelh pemandu mabuk

Tree of Ténéré in 1970

Kerajaan mengeluarkan setem pada tahun 1974


Tempat asal pokok Ténéré di gantikan dengan penanda

Pokok Ténéré ditempatkan Muzium Nasional di Niamey, Niger

- Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia".[Yaasiin:82]

Apa Istimewanya Pokok Ténéré Hingga Diabadikan Dalam Muzium? Apa Istimewanya Pokok Ténéré Hingga Diabadikan Dalam Muzium? Reviewed by Unknown on Wednesday, March 27, 2013 Rating: 5

No comments