Akibat Kos Perumahan Mahal, Rumah Kotak Jadi Pilihan (7 Gambar)

Akibat Kos Perumahan Mahal, Rumah Kotak Jadi Pilihan (7 Gambar)Di Jepun, kos perumahan naik mendadak seiring dengan perubahan ekonomi dan sebagai negara maju. Masalah perumahan di sana amatlah kronik di mana pemilik tanah lebih suka membagunkan "Geki-Sema" atau pun rumah kongsi dan rumah murah tapi mahal. Macam mana tu? Oleh itu, bagi yang kurang berkemampuan, menyewa bilik kotak menjadi penyelesaiannya. 
Sebuah bilik kotak sebesar ini hanya muat untuk menampung seorang penghuni sahaja. tetapi sewanya mencecah £ 400 sebulan. Fuhh, bilik ibarat keranda ini pun boleh mahal gila. Nak bela kucing pun tak muat.


Mereka ada sedikit perabot dengan  almari kecil disusun di atas satu sama lain dengan bilik hanya cukup untuk seorang dan beberapa harta benda mereka.

Mereka yang mempunyai tinggi 6kaki akan mengalami masalah untuk meregangkan kaki, dan ini tentu akan membuatkan mereka tidak selesa. 

Kebanyakan daripada mereka menyewa tempat tersebut untuk dibuat tidur kerana masa-masa merka dihabiskan diluar dan bekerja.

Gambar-gambar ini muncul  daripada program berita Jepun baru-baru ini menunjukkan keadaan penyewa di daerah Shibuya Tokyo


-Bersyukurlah kita apa adanya..

Akibat Kos Perumahan Mahal, Rumah Kotak Jadi Pilihan (7 Gambar) Akibat Kos Perumahan Mahal, Rumah Kotak Jadi Pilihan (7 Gambar) Reviewed by Unknown on Saturday, March 02, 2013 Rating: 5

No comments