[AGAMA] Hari HIJAB Sedunia Membawa Gadis Ini Kepada ISLAM

Wednesday April 17, 2013

Jessica Rhodes (21)

Pengalaman memakai hijab ketika Hari Hijab Sedunia telah menarik seorang gadis yang tinggal di London ini untuk lebih mempelajari tentang Islam dan tak lama kemudian ia memeluk Islam.

Jessica Rhodes (21) mengatakan kepada Muslim Mirror bahawa dia mengambil bahagian dalam Hari Hijab Sedunia dengan memakai tudung selama sebulan.

"Saya ambil bahagian dalam Hari Hijab Sedunia pertama dan mencabar diri saya sendiri untuk memakai hijab selama sebulan," katanya kepada Onislam.

"Kemudian Saya mula membaca Al-Quran dan kalimat-kalimat di dalam Al-Quran kelihatan nampak logik dan jelas, daripada dalam Bible di mana mereka cenderung banyak bercakap kosong," tambahnya.

Gadis yang berasal dari Norway tersebut adalah seorang di antara beberapa non-Muslim di seluruh dunia yang turut mengenakan pakaian Muslimah dalam acara Hari Hijab Sedunia pada 1 Februari lalu.

Acara tersebut bermaksud untuk memperkenalkan tudung kepada dunia, bahawa pakaian Muslimah itu bukanlah simbol penindasan tetapi justeru untuk menjaga kehormatan.

Setelah pengalaman memakai tudung itu, Rhodes mula membaca lebih banyak tentang Islam untuk lebih memahami agama yang lurus ini.

"Saya juga melakukan beberapa pemerhatian tentang Islam secara keseluruhan dan merasakan bahawa ini (Islam) adalah sebuah agama yang eksklusif  yang boleh memberikan saya jawapan-jawapan yang Saya cari-cari," katanya.

Saat memutuskan memeluk Islam, Rhodes menghadapi pelbagai reaksi daripada orang-orang terdekatnya. Ibu bapa tidak suka, walaupun menerimanya.

"Ibu bapa saya tidak senang tetapi mereka menerima keputusan saya. Ipar-ipar saya sangat menyokong, "kata Rhodes.

Sebahagian kawan-kawan Rhodes senang atas keputusannya menjadi Muslimah, sebahagian yang lain cuba berdebat dengannya sementara sebahagian yang lain menjauhi Rhodes, hal yang hampir semua muallaf mengalaminya.

Muallaf di Britain terus meningkat. Menurut kajian terbaru, di England selama 6 tahun terakhir, jumlah umat Islam telah berkembang sebanyak 37% dan jumlah masjid sudah mencapai hampir 1,500, termasuk kebanyakkannya ialah surau. Berdasarkan data dari British Institute of Gatston, rata-rata, ratusan warga England dan Amerika masuk Islam setiap bulan, demikian Al Jazeera melaporkan.

Jumlah muallaf sangat sedikit di penjara dan di sekolah-sekolah. Al-Jazeera mendapati bahawa diantara sejumlah muallaf terdapat begitu banyak remaja, termasuk mereka yang berasal dari Brazil, Luxembourg, dan Sweden.

Menurut laporan, setiap tahun sekitar 5000 orang Inggeris masuk Islam. Subhanallah.

[AGAMA] Hari HIJAB Sedunia Membawa Gadis Ini Kepada ISLAM [AGAMA] Hari HIJAB Sedunia Membawa Gadis Ini Kepada ISLAM Reviewed by Unknown on Wednesday, April 17, 2013 Rating: 5

No comments