Ghadames- Perkampungan UNIK di LIBYA (10 Gambar)

Ghadames- Perkampungan UNIK di LIBYA (10 Gambar)Ghadames, yang dikenali sebagai "mutiara di padang pasir", adalah sebuah bandar oasis di Daerah Nalut rantau Tripolitania barat daya Libya. Ia adalah salah satu yang bandar tertua Sahara dan satu contoh cemerlang daripada penyelesaian tradisional. 


Bandar ini mempunyai penduduk kira-kira 10,000 orang, terutamanya masyarakat Berber, yang tinggal di rumah-rumah berkelompok, rapat, yang diperbuat daripada  campuran lumpur batu dan daun kelapa, dibina seperti sarang lebah. 

Rumah-rumah yang mempunyai seni bina menegak, mempunyai tingkat bawah tanah digunakan untuk menyimpan bekalan makanan, juga sebagai rumah yang berkeluarga, dan di atas rumah-rumah tersebut, ianya terbuka yang dikhaskan untuk wanita belum berkahwin. 

Laluan pejalan kaki atas bumbung membenarkan wanita untuk bergerak bebas tak kira anak dara atau andartu ( yang ni tambah jer)..hehe...,untuk disembunyikan dari pandangan lelaki. Sangat-sangat tenang dan nyaman...

Ghadames- Perkampungan UNIK di LIBYA (10 Gambar) Ghadames- Perkampungan UNIK di LIBYA (10 Gambar) Reviewed by Unknown on Wednesday, April 10, 2013 Rating: 5

No comments