MH370: Percanggahan Maklumat Kini dan Dahulu

MH370: Percanggahan Maklumat Kini dan Dahulu | KUALA LUMPUR: Gambar-gambar terbaru berkenaan dengan laluan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS), MH370 yang dipercayai disediakan oleh kerajaan kepada keluarga di China telah mengubah anggapan awal tentang kes tersebut.


Menurut bekas Ketua Juruterbang Penerbangan Serantau MAS, Kapten Datuk Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain, gambar itu merupakan satu "pencerahan baru" yang kini bercanggah dengan informasi terdahulu yang mengatakan pesawat membuat satu pusingan ke arah kiri.


Gambar peta yang digunakan ketika sesi penerangan kepada ahli keluarga penumpang warga China - Sumber theepochtimes.com

Paparan peta itu antaranya menunjukkan pesawat telah membuat satu pusingan 270 darjah ke arah kanan, katanya.


“Teori ini menguatkan lagi segi teori human interference (perbuatan disengaja),” kata Kapten Nik kepada Agenda AWANI pada Sabtu.

Tambahnya lagi, jika laluan itu benar, ia menunjukkan satu tindakan yang telah difikir semasak-masaknya dan teliti oleh pelakunya.


“Pusingan tu besar, tu nampaknya tiada cornering… maknanya pesawat dikendali sepenuhnya, ia tiada kerosakan,” kata Nik Huzlan yang mempunyai pengalaman lebih daripada 30 tahun dalam bidang penerbangan. -Astro Awani

MH370: Percanggahan Maklumat Kini dan Dahulu MH370: Percanggahan Maklumat Kini dan Dahulu Reviewed by Unknown on Sunday, March 30, 2014 Rating: 5

No comments