Respon Mufti Perak Berkenaan Kubur Ibu Tunggal Bercahaya

Respon Mufti Perak Berkenaan Kubur Ibu Tunggal Bercahaya | Semalam admin ada kongsikan beberapa keping gambar seorang ibu tunggal yang meninggal dunia dalam keadaan yang baik dan mayatnya juga seolah-olah tersenyum. Jenazah itu turut menjadi perbualan hangat kerana ia dikatakan bercahaya ketika hendak dikebumikan.


Dan ini pula respon daripada Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria

“Kalau betul kubur berkenaan bercahaya, ia membawa tanda yang cukup baik kepada jenazah berkenaan, namun setiap penyebaran berita itu mestilah dilakukan dengan bukti yang sahih,” kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria. 


Harussani berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai penyebaran berita dan gambar liang lahad wanita berusia 35 tahun dari Bukit Gantang, Taiping, dekat sini yang dikatakan bercahaya ketika arwah mahu dikebumikan Ahad lalu. 

Penyebaran gambar serta maklumat kejadian itu tersebar di media sosial dengan memberitahu jenazah berkenaan ketika hidupnya adalah seorang yang kuat berzikir. 

Menurut Harussani, kemungkinan besar sekiranya perkara sedemikian terjadi kepada kubur mangsa, ia membawa petanda baik kepada jenazah berkenaan. 

Katanya, kejadian kubur bercahaya seperti itu tidak pernah tertulis dalam al-Quran mahupun hadis dan disebabkan itu penyebaran kejadian seperti itu mestilah dengan bukti sahih. 

“Dulu-dulu pernah ada kes seperti ini, namun ia tidak pernah tertulis di dalam al-Quran mahu pun hadis. Kalau penyebaran perkara membawa kebaikan kepada jenazah tidak apa kerana dalam Islam, kita tidak dibenarkan memburukkan jenazah,” katanya. ketika dihubungi Harian Metro. 

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) Datuk Mohd Yusop Husin ketika dihubungi berkata, pihaknya setakat ini tidak menerima sebarang laporan mengenai kejadian itu. Harian Metro

Respon Mufti Perak Berkenaan Kubur Ibu Tunggal Bercahaya Respon Mufti Perak Berkenaan Kubur Ibu Tunggal Bercahaya Reviewed by Unknown on Friday, April 25, 2014 Rating: 5

No comments