Pohon Kurma Berbuah Lebat di Kota Bahru (9 Gambar)

Pohon Kurma Berbuah Lebat di Kota Bahru (9 Gambar)Minggu lalu heboh berita berhubung pokok kurma berbuah ranum di bandar Kota Bharu, Kelantan.

Pohon Kurma Berbuah Lebat di Kota Bahru (9 Gambar)

Ia ditanam sebagai pokok hiasan untuk mengindahkan lagi bandar itu sejajar dengan gelaran Kota Bharu sebagai bandar serambi Mekah.

Satu lokasi yang mencuri perhatian adalah di Bulatan Jam Besar berikutan kedudukannya di tengah-tengah bandar menyebabkannya paling menonjol berbanding yang lain.

Setiausaha MPKB Rosnazli Amin berkata, pohon kurma dianggap tanaman hiasan yang paling sesuai berikutan cuaca di negeri ini.


"Sebelum ini saya pernah ke sini. Pokok berbuah tetapi kecil, tidak sebesar sekarang ini," ujar seorang daripada pengunjung saya temui.

Pokok kurma terbabit ditanam oleh kakitangan Majlis Perbandaran Kota Bharu. Malah berikutan keunikannya, pokok itu turut dijadikan tanaman hiasan oleh jabatan dan agensi lain yang beroperasi di sini.

“Ia adalah sejenis pokok palma yang rimbun dengan daun yang lebat. Sejak tahun lalu pohon di Bulatan Jam Besar sudah mula berbuah. “Namun kali ini, ia semakin lebat sekali gus mencuri tumpuan semua pihak. “Akhir Ramadan ini buahnya dijangka masak dan boleh dipetik untuk dimakan,” katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.

Rosnazli berkata, daripada 37 pokok itu, 10 daripadanya sudah berbuah namun pihaknya menegah orang ramai memetiknya. Katanya, ia bagi memastikan pokok terbabit kekal terjaga.

Bagaimanapun, pihak MPKB tidak melarang mana-mana pihak yang mahu menikmati kurma yang sudah gugur. “Harap mereka tak petik di pokok, sebaliknya ambil yang sudah gugur di tanah. Pohon ini tujuannya untuk indahkan Kota Bharu,” katanya.

Pohon Kurma Berbuah Lebat di Kota Bahru (9 Gambar) Pohon Kurma Berbuah Lebat di Kota Bahru (9 Gambar) Reviewed by Unknown on Sunday, June 15, 2014 Rating: 5

1 comment