Kes Dera Anak di Sweden, Si Ayah Akan Dibebaskan


Kes Dera Anak di Sweden, Si Ayah Akan Dibebaskan | KUALA LUMPUR – Pegawai Tourism Malaysia di Sweden, Azizul Raheem Awalludin yang dipenjara di negara itu kerana memukul anaknya, akan dibebaskan pada 5 petang tadi (waktu Malaysia).

Perkara itu disahkan Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin ketika dihubungi BERNAMA, hari ini.


“Pegawai Wisma Putra dan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan akan membawa balik Azizul ke kedutaan kita di sana. Pada masa yang sama, kita juga memohon supaya Azizul dapat bertemu dan melawat Shalwati (isterinya) secepat mungkin.

“Ini kerana dijangkakan pada 15 Julai ini, Azizul akan pulang ke Malaysia,” katanya.

Azizul Raheem dijatuhi hukuman penjara kerana memukul keempat-empat anaknya sejak September 2010, dan menjalani hukuman tiga bulan di Sweden bermula 28 Mac lalu.

Mahkamah Daerah Solna di Stockholm menjatuhi hukuman penjara 10 bulan terhadap Azizul Raheem dan 14 bulan terhadap isterinya, Shalwati Norshal bagi kesalahan itu.

Bagaimanapun mahkamah mengurangkan hukuman penjara apabila masing-masing hanya perlu menjalani satu pertiga daripada jumlah hukuman itu.
Shalwati, seorang guru yang sedang bercuti tanpa gaji, akan dibebaskan tiga bulan lagi.

Empat anak pasangan itu yang pada mulanya diletakkan di bawah jagaan keluarga angkat bukan Islam kerana kes berkenaan, diserahkan kepada Kedutaan Malaysia di sini pada 30 Januari lalu.

Mereka pulang ke Malaysia pada 31 Januari lalu dan kini dijaga oleh ibu dan bapa saudara mereka di Kelantan.

Hamzah berkata, kes itu tidak menjejaskan hubungan dua hala Malaysia-Sweden sebaliknya kerjasama semakin erat dan kukuh antara kedua-dua negara. – BERNAMA

Kes Dera Anak di Sweden, Si Ayah Akan Dibebaskan Kes Dera Anak di Sweden, Si Ayah Akan Dibebaskan Reviewed by Unknown on Wednesday, July 09, 2014 Rating: 5

No comments