Kotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar)

Kotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar)

Kotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar) | Donetsk (Ukraine): Kumpulan pembeontak pro-Russia menyerahkan dua kotak hitam yang ditemui di lokasi nahas pesawat MH17 kepada pegawai Malaysia di sini, hari ini.

Mereka juga mengisytiharkan gencatan senjata di zon 10 kilometer mengelilingi lokasi nahas umtuk membolehkan pasukan penyiasat antarabangsa memasuki kawasan itu dengan selamat.

“Kami membuat keputusan untuk menyerahkan kotak hitam kepada pakar Malaysia,” kata perdana menteri Donetsk People’s Republic Alexander Borodai.

Kotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar)

Kumpulan pakar Malasia dan puak pemberontak menandatangani protocol sebelum kedua-dua kotak hitam itu diserahkan.

“Bagi pihak kerajaan Malaysia, saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Donetsk Republic kerana menyerahkan dua kotak hitam ini yang hak milik Malaysia,” kata seorang ahli kumpulan Malaysia.

“Kotak hitam ini dalam keadaan baik dan hanya mempunyai sedikit kerosakan sahaja,” katanya.

Kotak hitam ini dipercayai dapat membantu dalam siasatan nahas penerbangan MH17 yang dikatakan ditembak jatuh pluru bepandu, Khamis lalu.

Ia mempunyai rakaman perbualan dalam kokpit semasa penerbangan serta maklumat penerbangan lain. - AFPKotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar) Kotak Hitam Dikembalikan Kepada Malaysia (8 Gambar) Reviewed by Unknown on Tuesday, July 22, 2014 Rating: 5

No comments