Media Israel Dakwa Pejuang Hamas Terima Latihan di Malaysia

Media Israel Dakwa Pejuang Hamas Terima Latihan di Malaysia

Media Israel Dakwa Pejuang Hamas Terima Latihan di Malaysia | Seorang pejuang Hamas yang ditahan Israel mendedahkan dia menerima latihan di Malaysia untuk melancarkan serangan rentas sempadan menggunakan payung terjun berkuasa, menurut satu laporan Jerusalem Post.

Shin Bet (Agensi Sekuriti Israel) berkata suspek tersebut merupakan seorang komander sebuah unit Hamas yang berjaya ditahan di Khan Younis.

Pejuang itu memberitahu para penyiasat bahawa latihan yang diterimanya adalah sebahagian daripada persiapan Hamas untuk menentang Israel di Semenanjung Gaza.

Pejuang itu dikatakan menyertai Hamas pada tahun 2007 dan menjadi ahli sayap ketenteraannya yang bernama Izzadin Kassam.

Dia dilaporkan ke Malaysia pada 2012, di mana dia dan sembilan anggota Hamas lain menjalani latihan menerbangkan payung terjun berkuasa.

Shin Bet berkata pejuang Hamas itu menyertai unit rizab Hamas pada tahun yang sama dan telah ditugaskan untuk operasi-operasi khas.

Pada tahun 2013, pejuang Hamas itu menyertai unit elit dan menerima senapang Kalashnikov untuk dibawa bersamanya pada setiap masa.

Dia kemudian dilatih menggunakan senapang M-16, bom tangan roket dan bom lain.

Pejuang-pejuang tersebut juga telah diajar bagaimana untuk menculik askar dan cara peperangan dalam terowong.

Shin Bet berkata pejuang Hamas itu dijadualkan untuk melatih pejuang lain dalam kemahiran pertempuran bulan ini. - AstroAwani


P/s : Propaganda burukan Malaysia jer ni, media mereka memang suka jahanamkan negara yang tak sokong depa..Phuii.. Tapi Malaysia memang banyak bantu negara-negara konflik yang tak perlu dihebahkan..

Media Israel Dakwa Pejuang Hamas Terima Latihan di Malaysia Media Israel Dakwa Pejuang Hamas Terima Latihan di Malaysia Reviewed by Unknown on Thursday, July 31, 2014 Rating: 5

No comments