Pesawat MAS KOSONG Hanya Fitnah Media Barat (4 Gambar)

Pesawat MAS KOSONG Hanya Fitnah Media Barat (4 Gambar) http://apahell.blogspot.com/2014/08/pesawat-mas-kosong-hanya-fitnah-media.html

Pesawat MAS KOSONG Hanya Fitnah Media Barat (4 Gambar) | Setelah dua tragedi besar melanda syarikat penerbangan Malaysia MAS baru-baru ini, pelbagai andaian dibuat terhadap reputasi syarikat penerbangan itu. Memang tidak dinafikan, reputasi MAS sedikit tergugat, tetapi tidaklah seteruk yang diwar-warkan oleh media, terutamanya media barat.

2 hari lepas admin ada melihat artikel berkenaan pesawat MAS Airlines yang ketiadaan penumpang dan menghadapi kerugian adalah amat mengejutkan dan menyedihkan. Lega hati ini apabila dua gambar yang menunjukkan gambar penerbangan MAS yang menunjukkan kabin kosong dijadikan sumber bagi media terutamanya dari barat untuk membuat cerita bahawa reputasi MAS telah tergugat adalah palsu

Berita dari mashable.com "MAS bakar $2Juta Sehari, sedangkan pesawat semakin kosong", menjadi popular dan viral di internet. (Carian semula di laman web tersebut, artikel telah tiada mungkin ditarik balik.. Malu la tuu..phuiii)

Pemilik asal dua gambar tersebut telah tampil menceritakan keadaan sebenar setelah terkejut gambarnya telah masuk di dalam media. Salah seorangnya ialah rakyat Malaysia kelahiran Ipoh yang baru-baru ini telah memenangi Master Chef UK. 


Petikan dari deskripsi gambar beliau berbunyi " Terkejut kerana gambar ini berada di dalam media!. Sesiapa yang pernah naik kapal terbang tahu, keluarga yang ada anak kecil dibenarkan naik dahulu. Kapal terbang itu tidak kosong, sebaliknya ia penuh. Ianya sedih apabila pujian atas layanan(gambar) yang saya berikan digunakan untuk menyerang syarikat penerbangan yang sedang menghadapi saat getir. Kita sepatutnya memberikan semangat."

Mengenai gambar kedua pula, seorang pengguna yang berada di dalam pesawat yang sama turut menceritakan keadaan sebenar.


Keadaan pesawat tidaklah sekosong yang disangkakan. Leanne Marotta, yang menggunakan nama twitter @lee0173 yang turut menceritakan keadaan sebenar. Beliau mengambil gambar lelaki diatas iaitu sepupunya yang menaiki pesawat yang sama.


Menurut Leanne, memang kurang penumpang pada waktu itu. Tetapi setelah dia menanyakan seorang lelaki kenapa tempat 'check-in' kosong. Lelaki itu menjawab, "kerana sekarang masih di awal pagi(5:30 pagi)", dan dia menganggarkan lebih kurang 60 orang menaiki kapal terbang yang sama.

Nampaknya, jelas dan nyata usaha pihak tidak bertanggung jawab yang membuat spekulasi hanya kerana dua gambar ini. Spekulasi tentang reputasi buruk MAS ini telah dilaporkan di beberapa laman berita barat seperti mashable.com, Yahoo Singapore News, New York Daily News, Metro UK dan juga beberapa laman berita tempatan.

Jelas sekali usaha mereka untuk menjatuhkan imej MAS dan Malaysia.


P/s : Memang "mereka" sangat iri dengan MALAYSIA.. Selamat menyambut hari kemerdekaan MALAYSIA KU yang ke 57..

Pesawat MAS KOSONG Hanya Fitnah Media Barat (4 Gambar) Pesawat MAS KOSONG Hanya Fitnah Media Barat (4 Gambar) Reviewed by Unknown on Thursday, August 28, 2014 Rating: 5

No comments