Info : Rumpai Mexico Yang Sangat Beracun dan Berbahaya (5 Gambar)

Info : Rumpai Mexico Yang Sangat Beracun dan Berbahaya (5 Gambar)

Info : Rumpai Mexico Yang Sangat Beracun dan Berbahaya (5 Gambar) | Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia baru-baru ini telah membari amaran tentang bahaya rumpai Mexico kerana jika tersentuh boleh menyebakan berlakunya alahan teruk kepada kulit terutamanya kanak-kanak.


Pokok ini mempunyai miang iaitu bahan kimia parthenin, hymenin dan ambrosin  yang dihasilkan daripada debungan, akar, daun dan batangnya.

Rumpai ini ini merupakan pokok pendatang yang berasal dari Amerika Selatan dan kini tersebar di Asia. Pokok ini berbentuk seperti ulam raja dan ini pasti akan mengelirukan orang ramai.

Untuk membezakan pokok ini dengan ulam raja adalah melalui bunganya kerana bunga pokok ini adalah tidak kembang dan pokok ulam raja bunganya kembang dan cantik.


Bunga pokok rumpai Mexico


Bunga pokok ulam raja

Selain itu dari Sinar Harian & Berita Harian & Bernama

Orang ramai yang mengalami masaalah penafasan kerana terdedah kepada pokok ini segeralah mendapatkan rawatan di klinik berdekatan untuk mengelak kejadian tidak diingini berlaku.-Siakapkeli.com.my


Info : Rumpai Mexico Yang Sangat Beracun dan Berbahaya (5 Gambar) Info : Rumpai Mexico Yang Sangat Beracun dan Berbahaya (5 Gambar) Reviewed by Unknown on Sunday, December 14, 2014 Rating: 5

No comments