Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)

Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)

Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar) | Tiga beranak maut manakala seorang lagi anggota keluarga itu cedera parah dalam satu kejadian letupan yang berlaku di sebuah rumah di Taman Ria Mesra di Gurun petang ini.

Kira-kira 4.50 petang itu menyebabkan seorang anggota tentera yang dikenali sebagai Ayob, berusia dalam lingkungan 30-an, anak perempuannya Nor Hidayu Shahirah Ayob, 8, dan anak lelakinya Mohamad Idham Shahmi, 5, maut.

Sementara itu, isteri Ayob yang dikenali sebagai Sharifah Haslinda, 37, mengalami kecederaan parah.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah Ahmad Shahabuddin berkata walaupun ada yang mengatakan letupan berpunca daripada tong gas tetapi pihaknya tidak menolak kemungkinan letupan itu berpunca daripada sejenis bahan letupan.

"Ini berdasarkan pengamatan impak letupan di lokasi kejadian oleh pihak bomba ketika melakukan kerja pemadaman sebaik tiba di lokasi kejadian.

"Ketika menjalankan pemeriksaan, kita mengenal pasti impak yang cukup kuat terutama kesan-kesan lubang pada dinding rumah terbabit yang diyakini berpunca daripada bahan letupan dan bukannya letupan tong gas memasak seperti yang didakwa," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Ahmad berkata pihaknya masih menjalankan siasatan dan turut meminta bantuan daripada Skuad Bom Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk memeriksa lokasi kejadian kerana khuatir masih terdapat bahan yang boleh meletup di dalam rumah terbabit.

Beliau berkata pihaknya menerima panggilan itu pada pukul 4.57 petang, dan sebanyak tiga jentera serta 14 pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Guar Chempedak, Yan dan Sungai Petani dikerahkan ke tempat kejadian, dengan jentera pertama tiba pada 5.13 petang.

Letupan itu turut menyebabkan kerosakan kepada sekurang-kurangnya lapan rumah berdekatan dan turut memusnahkan dua kereta.   

Mayat mangsa dibawa ke Hospital Sultan Abdul Halim di Sungai Petani manakala mangsa yang cedera dirawat di hospital yang sama.


Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)

Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)

Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar)
Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar) Letupan di Gurun, Kedah Kemungkinan Bom (24 Gambar) Reviewed by Unknown on Thursday, December 25, 2014 Rating: 5

No comments