SENTAP !!! Kisah Sukarelawan Malaysia Ditegur Anggota Briged Al Qassam

SENTAP !!! Kisah Sukarelawan Malaysia Ditegur Anggota Briged Al Qassam http://apahell.blogspot.com/2015/01/sentap-kisah-sukarelawan-malaysia.html

SENTAP !!! Kisah Sukarelawan Malaysia Ditegur Anggota Briged Al Qassam | Kehebatan Briged Al Qassam dalam berjuang mempertahankan maruah dan kedaulatan Palestin di Gaza memang amat digeruni oleh Rejim Zionis Israel laknatullah.

Dalam berjuang mempertahankan Palestin Briged Al Qassam amat menitikberatkan disiplin dalam menjaga hubungan dengan Allah SWT sehingga setiap anggota diwajibkan untuk sentiasa solat berjemaah dan menghafaz surah-surah dalam Al-Quran.

Kisah di bawah ini di copy-paste daripada FB sebagai perkongsian buat semua pembaca.

Kisah seorang petugas sukarelawan Malaysia di Gaza . Sehinggalah..menjejak kaki di bumi Gaza...apabila ditegur oleh seorang anggota Alqassam semasa pergi ke kem di Jabaliya. 

Soalan pertama dia tanya.. " anta isap rokok tak? " saya jawab..hisap tapi di malaysia.. Di gaza tak hisap lagi.. 

Lepas itu..dia senyap dalam 3,4 minit..saya tunggu soalan yang seterusnya.. kenapa susah payah dia nak tanya soalan yang kedua.. Mungkin dia takut.. saya akan terasa hati kalau dia tanya soalan yang seterusnya..kemudian dia menarik nafas dalam-dalam, baru dia bertanya semula. 

"Anta sayang tak Rasulullah?" Saya dengan pantas menjawab.."mana mungkin tidak sayang.. mestilah sayang...!" 

Dia kemudian memberi penerangan ...."kalau sayangkan Rasulullah.. kita tidak akan buat apa yang Rasulullah tidak suka buat.. Rasulullah tidak suka kepada perkara-perkara yang merosakkan diri sendiri dan orang lain..

Rasulullah tidak suka kepada benda-benda yang berapi dan yang mengeluarkan asap... Rasulullah tidak suka kepada bau-bauan yang busuk.." Katanya lagi.. "agaknya kalau kita buat juga perkara-perkara yang Rasulullah tidak suka.. Rasulullah sayang tak dengan kita??" 

Saya senyap terus.. airmata mengalir.. berasa sebak dan pilu dalam hati... selepas hari tu sehingga kini.. saya dah tidak menyentuh rokok.. Sehinggakan orang nak suruh hulur kotak rokok pun saya tak mahu .. Sekadar pengajaran...

Kredit: Ustaz Dr.Mohd Izhar Ariff

Semoga dengan perkongsian ini dapat membuka hati kita untuk bermuhasabah, tentang sejauh manakah kecintaan kita terhadap Rasulullah SAW.

SENTAP !!! Kisah Sukarelawan Malaysia Ditegur Anggota Briged Al Qassam SENTAP !!! Kisah Sukarelawan Malaysia Ditegur Anggota Briged Al Qassam Reviewed by Unknown on Tuesday, January 13, 2015 Rating: 5

No comments